Zijn traditionele bedrijven klaar om een op een blokketen gebaseerd betalingsnetwerk te omarmen? Misschien niet, volgens twee onderzoeksrapporten.

Het nieuws dat PayPal, de betalingsgigant met 325 miljoen actieve gebruikersaccounts wereldwijd, overwoog de directe verkoop van crypto-activa – samen met custodial services – liet de cryptogemeenschap vorige week zoemen, ook al konden de rapporten niet worden geverifieerd. Op 1 juli vertelde een vertegenwoordiger van PayPal aan Cointelegraph: „PayPal geeft geen commentaar op geruchten of speculaties.

Guy Hirsch, de Amerikaanse directeur van eToro, vertelde Cointelegraph..: „Het belang van een wereldwijd bedrijf als PayPal en Venmo om in crypto te komen is groot.“ Het zal de aard van de grensoverschrijdende transacties veranderen, die nu duur en traag zijn. Bovendien voegde Hirsch toe: „We zullen meer bedrijven zien die de voetstappen van Facebook, en nu ook PayPal, volgen om crypto te gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen, vereffening en andere use cases die nodig zijn om te optimaliseren voor een wereldwijde economie„.

Sidharth Sogani, de oprichter en CEO van onderzoeksbureau Crebaco, vertelde Cointelegraph: „De toekomst van betalingen ligt in cryptocurrencies en P2P transactieafwikkelingen. Of je het nu leuk vindt of niet, het is hier om te blijven,“ voegt hij eraan toe: „PayPal is de leider geweest in het vereenvoudigen van online betalingen, en dat is de reden dat het de eenvoud en het vermogen van cryptocurrencies erkent.

Betekent dit dat grote traditionele bedrijven nu klaar zijn om crypto betalingen te omarmen? Misschien niet, althans volgens twee recente onderzoeksrapporten.

Goed geprobeerd.

In een rapport van Mei 2020 dat met Cointelegraph werd gedeeld, waarschuwde Gartner, een onderzoek en een adviserende firma, de belangrijkste informatieambtenaren van grote bedrijven om ,,zeer zorgvuldig naar eisen te zijn dat de bitcoin en andere cryptocurrencies als middel van uitwisseling konden slagen,“ toevoegend:

„Voor alle beloftes van bitcoin en andere cryptocurrencies accepteert geen enkele van de grootste online of traditionele retailers ze op schaal. Bitcoin wordt weliswaar gebruikt als een waardeketen, maar het is geen ruilmiddel geworden voor de dagelijkse commerciële uitwisselingen.“

De studie vroeg zich af of op blokketen gebaseerde betalingen de kosten echt zouden verminderen in de mate die wordt beweerd. Bovendien „is er een gebrek aan duidelijkheid over de boekhoudkundige en fiscale behandeling en zijn de meeste handelaars niet in staat om de risico’s van het wisselen van cryptocijfers aan te pakken„.

Een recent Credit Suisse-rapport voorspelde ondertussen dat „cryptocurrency’s zullen worden uitgedaagd om op korte tot middellange termijn een betekenisvolle impact te hebben op het bestaande ecosysteem van consumentenbetalingen (C2B)„. Problemen die werden aangehaald waren belastingkwesties, onzekerheid over de regelgeving en „gebrek aan terugboekings- en geschillenprocedures.

Anderen zijn het erover eens dat er nog uitdagingen zijn. Nick Saponaro, een medestichter en de belangrijkste informatieambtenaar van het Divi Project – een masternode-oplossing – vertelde Cointelegraph: „We hebben meer oplossingen nodig die B2B betalingen en facturering vergemakkelijken voordat we bedrijven massaal zien aannemen.“ In de VS maakt de huidige fiscale behandeling van cryptocurrencies hen onaantrekkelijk als medium voor commerciële uitwisseling. „U hoeft geen meerwaarde te betalen op fiat dat op uw verkooppunt wordt geaccepteerd, en dat zou u ook niet moeten doen met Bitcoin. Voorlopig wel,“ zei hij.

Deze obstakels kunnen echter worden overwonnen, volgens Hirsch: „Hoewel er in elk rechtsgebied lokale problemen zijn met belastingen, regelgeving en risicomanagement, wegen de voordelen op tegen de nadelen„.

Het huidige systeem is gefragmenteerd, inefficiënt

De aantrekkingskracht van veilig, wrijvingsloos en goedkoop betalingsverkeer blijft bestaan. Gil Hildebrand, de CEO van Gilded – een financiële dienstverlener – vertelde Cointelegraph dat het internet het makkelijk maakt om mensen te contacteren: „Betalen en betaald krijgen van hen is nog steeds ongelooflijk gefragmenteerd en inefficiënt. Crypto verwijdert tussenpersonen en maakt betalingen goedkoper, sneller en meer wereldwijd.“

Aan de andere kant, zei Saponaro: „Er zijn verschillende grote organisaties die crypto accepteren als betaling van klanten,“ waardoor mensen hun telefoonrekeningen en zelfs belastingen kunnen betalen in sommige Amerikaanse staten. Bill Zielke, de chief marketing officer van BitPay – een Bitcoin-betalingsverwerker – vertelde Cointelegraph: „We zien een verhoogde vraag naar crypto-betalingsdiensten.“ Volgens hem waren de transacties op BitPay in Q1 2020 7,2% hoger dan in Q4 2019, terwijl het volume in dezelfde periode met 9,1% toenam.

Onder de non-profit organisaties die nu Bitcoin Trader (BTC) en andere cryptos accepteren zijn de American Cancer Society, Score en CARE. GlobeAir, een grote jetcharterfirma in Europa, werd onlangs de eerste particuliere jetcharteroperator die Bitcoin-betalingen accepteerde. De NBA’s Dallas Mavericks accepteren Bitcoin als een alternatieve betaalmethode voor zowel gametickets als merchandise, evenals de online elektronicawinkel Newegg, die actief is in 72 landen.

Hindernissen blijven bestaan

Toch hebben sommige van de op blokketen gebaseerde programma’s volgens het rapport van Gartner niet precies uitgepakt. Het bedrijf stelde voor dat sommige bedrijven meer gemotiveerd zijn door corporate public relations dan door een echte wens om inefficiënties aan te pakken. In mei 2019, bijvoorbeeld, kondigde AT&T aan dat het BitPay had geselecteerd als betaaloptie voor zijn klanten. Het rapport van Gartner stelde:

„Ondanks een korte aankondiging over details en het ontbreken van een update over het gebruiksniveau een jaar later, is AT&T niet het eerste bedrijf dat een dergelijke stap zet, met name om te profiteren van PR over hoe innovatief het is, en tegen de relatief lage kosten van het gebruik van een API. Maar, het track record tot nu toe is niet positief, zoals beschreven in een artikel over het gebruik en de acceptatie van cryptocurrencies door Burger King in een aantal van zijn winkels.“

Er zijn nog steeds honderden multinationale organisaties die crypto niet accepteren als betaling, voegde Saponaro toe. „Ik denk dat dit te wijten is aan de tweedeling tussen consument en bedrijf, omdat het specifiek betrekking heeft op deze activaklasse. Gebruikers begrijpen het niet of gebruiken munten die ‚onbesteedbaar‘ zijn.

Deze kloof kan echter overbrugd worden, volgens Saponaro, omdat hybride financiële ecosystemen blijven evolueren: „De voordelen worden duidelijker voor de gebruikers, en de fiat- en cryptodiensten worden meer geconsolideerd. Ze zullen meer gebruik gaan maken van crypto.“ Maar volgens Hildebrand: „De belangrijkste kwesties voor bedrijven in 2020 zijn bewaring en liquiditeit,“ zei hij tegen Cointelegraph, toevoegend:

„Een crypto portemonnee moet net zo veilig, veilig en functioneel aanvoelen als een bankrekening, zodat bedrijven er op kunnen vertrouwen. Er zouden goedkeuringen moeten zijn, zodat niemand in de organisatie schurkenstaten kan worden. Er moet een telefoonnummer zijn dat ze kunnen bellen met ondersteuningsvragen. En er zouden kogelvrije herstelfuncties moeten zijn, voor het geval dat privé-sleutels verloren gaan.“

Liquiditeit wordt ook belangrijk omdat het bepaalt of cryptotransacties te duur en/of te traag worden. Zoals Hildebrand uitlegde, kan het kopen van BTC op een Amerikaanse beurs een vergoeding van 1% met zich meebrengen die aan een verkoper in Singapore wordt betaald. Die verkoper zal dan geld opnemen in zijn lokale fiatvaluta voor nog eens 1% vergoeding. Dit zou het hele proces net zo duur maken als een betaling met een kredietkaart en zou enkele dagen in beslag nemen als gevolg van een bankstorting/opnameverschil.

Het gebrek aan bekendheid bij de handelaar met het accepteren van crypto-betalingen als zakelijk voordeel is het grootste obstakel voor adoptie, aldus Zielke. „Veel handelaren zijn zich niet bewust van de enorme omvang en waarde van crypto-gebruikers. Met een marktkapitalisatie van meer dan 200 miljard dollar is de crypto-markt een enorme mogelijke klantenkring voor handelaren. Aankopen met Bitcoin zijn gemiddeld twee tot tweeënhalf keer hoger dan creditcards, waarbij veel van deze klanten nieuw zijn, volgens Zielke.

Uiteindelijk zouden sommige grote bedrijven hun werknemers zelfs in crypto kunnen betalen, suggereerde Sogani: „Bedrijven met internationale werknemers geven tot 3% uit om hun salaris elke maand te vereffenen. Dit kan worden teruggebracht tot slechts een paar dollar [per werknemer] als Bitcoin wordt gebruikt“. Bovendien zullen werknemers sneller betalingen ontvangen – „het wordt in minder dan een uur afgerekend.“

Over PayPal gesproken, Sogani voegde eraan toe dat de verkoop van crypto activa een eenvoudige integratie zal zijn, „omdat het meer een exchange+wallet dienst zal zijn die zij zullen leveren“. De nieuwe PayPal/Venmo-entiteit zal zich ontpoppen als een directe concurrent voor crypto-gerichte bedrijven zoals CoinBase, voorspelde hij.

Zijn stablecoins de oplossing?

Maar hoe zit het met de prijsvolatiliteit, die al lang een bron van ellende is voor voorstanders van op crypto gebaseerde betalingssystemen? Aibek Amandanov, het hoofd van de wereldwijde marketing en big data bij HUPAYX – een betalingsoplossing – vertelde Cointelegraph dat prijsvolatiliteit inderdaad een groot probleem is, en voegde eraan toe dat „grote bedrijven dat goed kennen en er afstand van nemen“. Kan men dus een brede acceptatie van Bitcoin en Ether (ETH) in het betalingsproces verwachten, of moet de acceptatie van bedrijven onvermijdelijk gepaard gaan met stabiele munten?

Hildebrand was van mening dat „BTC nog steeds de koning van de crypto-betalingen is“, en voegde daar nog aan toe: „Stabiele munten lossen echter veel van de problemen rond volatiliteit en belastingen op die bedrijven ervan weerhouden om het over te nemen.“ Binnen de komende twee jaar zullen stablecoins Bitcoin inhalen als de primaire vorm van crypto-betalingen, opteerde hij, vooral met verbeteringen in de gebruikerservaring en het oplossen van veel regelgevingskwesties.

Sogani voegde hieraan toe: „Wanneer er meer gebruikers van Bitcoin zijn, die accepteren en betalen in Bitcoin of een andere valuta, zal het aspect van de volatiliteit snel verdwijnen“. Dat kan echter nog enkele jaren duren, en in de tussentijd verwacht hij meer gebruik te maken van SegWit en het Lightning Network. Ondertussen hebben volgens Zielke stabiele munten aan kracht gewonnen, vooral voor grensoverschrijdende transacties, maar alle Bitcoin-alternatieven – inclusief Bitcoin Cash (BCH), ETH, USD Coin (USDC) – zijn nog steeds goed voor slechts 8% van de transactieaantallen van BitPay.

Men moet ook niet voorbijgaan aan de demografie. Het grootste klantenbestand van Crypto-changes is volgens het rapport van Gartner individuen tussen 22 en 34 jaar oud, en zij „hebben de neiging om vanwege hun levensfase een grotere behoefte aan dringende betalingen te hebben, en zij hechten een groter gewicht aan elke oplossing die tijd bespaart en hun monetaire liquiditeit verbetert“.

Al met al, PayPal/Venmo, met meer dan 325 miljoen actieve gebruikers, doet alles wat tot nu toe gezien is in de crypto ruimte, met uitzondering van Facebook’s Libra stablecoin, die nog moet worden uitgerold. Binance, ’s werelds grootste crypto-beurs, heeft in vergelijking slechts 15 miljoen gebruikers. Daarom zal een PayPal-ingang de grond onder de crypto-industrie doen schudden – zelfs nu vragen over prijsvolatiliteit en fiscale behandeling de crypto-industrie blijven achtervolgen. Hirsch van eToro gaf inzicht in hoe een dergelijke dienst uiteindelijk kan functioneren:

„Een klant in een land zou crypto kunnen kopen met behulp van hun lokale valuta, het via PayPal-portemonnee kunnen versturen, zich op de blokketen kunnen vestigen en vervolgens kunnen inwisselen voor de lokale valuta in het land waar de ontvanger verblijft. Dit alles met de steun en veiligheid van een bedrijf als PayPal, dat miljoenen mensen over de hele wereld kan laten kennismaken met de voordelen van crypto“.

Categories: Bitcoin

Comments are Closed on this Post